Το Kanel είναι ένα σουηδικό καφέ-ζαχαροπλαστείο που άνοιξε στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 2020. Η οικογένεια της ιδιοκτήτριας έζησε για πολλά χρόνια στη Σουηδία και εκτός από τη νοοτροπία ζωής, έφερε μαζί της και τη συνταγή του αυθεντικού ρολού κανέλας, ή αλλιώς kanelbullar, ενός διάσημου γλυκού συνοδευτικού του καφέ σχεδόν σε όλα τα konditori* της Σουηδίας. Ο χώρος χωρίζεται σε δύο μέρη, το θερμό και το ψυχρό. Το θερμό μέρος βάφτηκε στο χρώμα της καμμένης γης (terracotta), κάνοντας αναφορά στα ζεστά ρολά κανέλλας που ψήνονται καθημερινά, και δημιουργεί μία φωλιά μέσα στην οποία εμπερικλείεται το bar και ο χώρος παρασκευής. Η χρωματική συνέχεια της ‘φωλιάς’ και η κατασκευαστική ενότητα των όγκων, επιτυγχάνεται με τη χρήση πατητής τσιμεντοκονίας . Το bar καλύφθηκε με πλακίδια μωσαϊκού της Grandinetti, επιλεγμένα στην ίδια τονικότητα με την τσιμεντοκονία. Το ψυχρό μέρος είναι o χώρος των καθήμενων και λειτουργεί σαν φωτεινός διάδρομος που οδηγεί στην φωλιά. Η στενή πρόσοψη του μαγαζιού από γυαλί είναι η μοναδική πηγή φυσικού φωτός και γι’αυτό επιλέχθηκε ο χώρος αυτός να παραμείνει ανοικτόχρωμος. Η επιλογή ενός σύγχρονου πλακιδίου με αναφορές στα βενετσιάνικα μωσαϊκά, το Medley της Ergon για την Emil Group, τονίζει την αντίθεση μεταξύ των δύο μερών και μέσω της αντανάκλασης διαχέει το φυσικό φως και στο υπόλοιπο μαγαζί.